Јубиларне „Бајке детињства“ одржаће се у Београду

Од 11. до 15. септембра 2017. године у Београду ће се одржати Пета (ЈУБИЛАРНА) Недеља руског дечијег филма у Србији „Бајке детињства“. Главни организатори догађаја су град Београд, московска компанија „Вифсаида“, Српско одељење Међународног Фонда јединства православних народа, Омладинско позориште „Дадов“. Подршку у организацији су пружили и Амбасада Руске Федерације у Србији, Руски Дом у Београду (ФА „Россотрудничество“), Координациони Савет руских сународника у Србији.

„Бајке детињства“ се одржавају од 2013. године и у Србији се сматрају руским брендом. Али овај пут организатори су сакупили најбоље филмове, који су приказивани претходних година. Најмлађе гледаоце ће обрадовати филмови из алманаха „Зелена јабука“, који је створио наш верни пријатељ Недеље филма – анимациони студио „Пчела“. Старији ће имати прилику да погледају дугометражни анимирани филм „Необично путовање Серафиме“. Играни филм обећава разноликост. На пример филм „Часна пионерска“, који је добио много награда на руским и међународним фестивалима и прославио младог, сада већ познатог глумца Семјона Трескунова, и који до сада није приказиван у Србији. На Недељи филма тај филм ће представити сам продуцент Владимир Јесинов. Биће приказан и већ многима познат филм „Семицветник“. О интересантним моментима током његовог снимања ће нам испричати режисер Елизавета Трусевич, која је већ имала прилике да представи свој филм на отварању „Бајка детињства“ 2015. године, али ће исто тако у Београду бити приказан по први пут. Са филмом „Ура! Распуст!“, који је имао велики успех на прошлогодишњем фестивалу у Новом Саду публику ће упознати режисер Максим Демченко и носилац једне од главних улога филма Јулија Кудојар. Млади режисер Марина Стасенко је припремила за београдског гледаоца своја два филма - документарни и играни.

Посебни догађаји Недеље филма ће бити презентације и креативне радионице за стварање анимираног и играног филма из два дечија филмска пројекта. У реализацији првог, који носи назив „Мулти-Мост“. Русија-Србија“ су учествовала и руска и српска деца, која су „размењивала“ бајке и снимала исте, користећи различите технике. Пројекат ће представити директор ГБУК НСО „Новосибирсккиновидеопрокат“ Марија Лендова и руководилац студија цртаног филма Омладинског центра „Старая мельница“ Наталија Раковскаја. Имаћете прилике да погледате најбоље филмске приче, које су створила млада и талентована деца из Русије у оквиру Међународног дечијег фестивала „Ми сами снимамо филм“. Сам пројекат ће вам презентовати директор Јелена Бреднева заједно са режисером Сергејем Струсовским.

Специјални гости „Бајка детињства“ биће музичари. Вива Скрипка -  најупечатљивија представница жанра модерне класике у Русији, која виртуозно влада инструментом и поседује јединствену харизму. Сергеј Светлов, прославио се као композитор за децу, али такође ствара и у другим жанровима - савремена романса, естрадне песме, инструментална музика. Извођачи ће својим тачкамана свечаној церемонији отварања Недеље филма обрадовати посетиоце тако што ће одржати солистичке концерте „за маме и тате“.

Филм који ће отворити Недељу руског филма у Србији биће цртани филм „Избор кнеза Владимира“, чије је режисер и продуцент Ана Данилова (режисери Гала Јуневскаја, Ана Данилова). Филмска повест, која сведочи о догађајима, који су претходили покрштавању Русије. Главни јунаци филма су деца. Они су се у то време нашли у паганском свету, док се кнез Владимир налази на прагу избора вере. Заједно са кнезом одлазе у Корсуњ а затим у Констатинопољ.

Фестивал ће се одржати на десет локација у граду (5 у Београду и 5 у приградским насељима). По прелиминарним рачуницама биће приказано више од 100 филмова, а филмове ће погледати 30 000 деце.

„Наша Недеља филма је искључиво хуманитарна и добротворна акција. Деца ће имати могућност да бесплатно гледају филмове, сви филмови су прилагођени српском гледаоцу. Када смо били на самом почетку, имали смо у плану да се Пети фестивал одржи у Београду. Шта смо ставили себи за циљ, то смо и остварили. Надамо се да ће београдска публика исто тако са радошћу да прихвати руски филм, као што је био случај и у другим градовима“. – говори директор Недеље филма, члан Савеза кинематографа Русије, Филип Кудрашов.

Интересные факты

Какие бывают голоса

Голос — это музыкальный инструмент, подаренный нам природой. Конечно, не каждый имеет настолько сильный талант к пению, чтобы быть солистом в опере. Такое дарование встречается не часто. Но зато при желании каждый из нас может научиться петь достаточно хорошо, без фальшивых нот. Бывает, конечно, что одного желания мало. Для профессиональной постановки голоса нужно упорно и долго трудиться, обучаться в профильном заведении.

Подробнее...

Поиск

Контакты

Карта сайта